06-05-2017

Deel #4 het proces van “Piomieren”
Na al het denken en schetsen is het nu tijd voor handarbeid!!!

Een mier heeft een flink aantal verschillende lichaamsdelen. Naast de kop, het lijf, de knoop en het achterwerk heeft hij scharen, voelsprieten en poten. De Piomier wordt opgebouwd uit losse onderdelen, die met elkaar verbonden worden. Zo kan ik elke mier een eigen houding geven. De verbindingen moeten er natuurlijk niet raar uitzien, daarom verwerk ik ze in de vormgeving van de Piomier.

De kop van de mier is ingewikkeld. Ondanks dat er een hard harnas overheen zit kunnen de voelsprieten, de scharen en de mond bewegen. Een mier heeft veel ogen. Aan de zijkant van de kop zitten er twee. Hiermee kan hij zien. Aan de bovenkant zitten drie ogen die alleen licht en donker onderscheiden. Zo kan de mier schaduwen zien, bijvoorbeeld van roofdieren.

Het lijf, de Thorax, bestaat uit een aantal schubplaten die allemaal een eigen naam hebben. Met al deze moeilijke woorden val ik jullie niet lastig. Deze delen liggen naast elkaar. Aan het lijf zitten ook de zes poten vast.

De knoop is het kleine stukje dat tussen het lijf en de kont zit. Het lijkt een beetje op een kraal en zorgt voor de flexibiliteit van de mier.

De kont of het achterlijf van een mier heeft de vorm van een bol. Hierin zitten de meeste ingewanden en wordt voedsel opgeslagen. Als een mier vol zit, staan de schubben op zijn achterlijf helemaal open. Aan het eind zit nog een restant waaruit tijdens de evolutie de angel is verdwenen.

De scharen dienen om in prooien te bijten en te doden, maar ook om dingen te pakken of door te knippen.

De zes poten van de mier bestaan uit zeven afzonderlijk van elkaar bewegende delen. De poten zijn daardoor erg flexibel en dat is handig om op verschillende ondergronden te lopen. Aan het einde van elke poot zit een soort schaar waarmee de mier dingen kan vastpakken of zich vasthouden.

De voelspriet is bestaat maar uit 2 onderdelen maar die hebben veel meer gevoel en werken dan ook als tastzintuig.

Als de Piomier eruitziet zoals ik hem hebben wil, moet hij ruim een week drogen. Dan is het vocht eruit en gaat hij de oven in voor de biscuit stook op 960 graden Celsius. Dit duurt ongeveer twee dagen. Gedurende dit proces krimpt hij 5% en is daarna klaar voor de volgende stap.
Word Vervolgd...

Lees hier de originele nieuwsbrief

Wil je de nieuwsbrief voortaan in je mailbox? Vul dan hier je gegeven in.