18-03-2017

Afgelopen zomer (2016) mocht ik pitchen voor een kunstwerk in de Kunstgracht van Almere Haven. Niet veel later hoorde ik dat ik mijn idee mocht gaan uitvoeren! De komende tijd neem ik jullie mee in het maakproces en het verhaal erachter. Dat doe ik door plaatjes uit mijn dummy, afbeeldingen van internet en links met jullie te delen.

Ik heb lang aan de gracht in Almere Haven gewerkt. In de gracht stonden een aantal kunstwerken, waarmee ik helaas de connectie miste. Toen er iets fout ging met een van de werken ben ik gaan uitzoeken van wie dit werk was. Toen kwam ik er ook achter dat dit gebrek aan connectie bij meer mensen speelde.
Daarom heb ik besloten om mijn werk niet in een keer in de gracht te plaatsen maar iets te maken wat ik kan laten ‘groeien’. Ik voeg volgens een tijdschema elke keer iets toe aan het eerste werk en ondersteun dat via berichtgeving in de media. (zoals in deze nieuwsbrief). Het werk gaat het verhaal van Almere vertellen.

Ik heb gekozen voor de mier als metafoor voor de mens. De samenwerking binnen de mierenkolonie waardoor zij niet alleen gecompliceerde mierenhopen bouwen, maar ook zorgen dat er voedsel voor elke mier is komt dicht bij waar wij als mens mee bezig zijn. Of is het andersom???

Mijn lievelingsboek “Het vertrek van de Mier” van Toon Telligen begint met een briefje op de muur van het huis waar de mier zojuist vertrokken is. De manier waarop de schrijver meteen duidelijk maakt dat de mier een dier is met menselijke trekken inspireert mij bij het maken van mijn kunstwerk.
Er zijn heel veel mierensoorten. Alleen in Nederland al 91! Na veel wikken en wegen heb ik gekozen voor de kale rode bosmier. De formica rufa. Dit is een vrij grote mier die imposante nesten bouwt en een mooi gevormd lijf heeft. En…… hij is inmiddels gesignaleerd in de buurt van Almere!

Hoe ziet z'n dier er eigenlijk uit?

Op internet vind je mooie en leerzame filmpjes over mieren van over de hele wereld. Bijvoorbeeld over hun manier van jagen. En hun manier van leven en hoe dat onderzocht wordt.
Er zijn nog veel meer leerzame filmpjes te vinden maar daar zal ik jullie niet mee lastig vallen ga gerust zelf op zoek als ik je nieuwsgierig gemaakt heb.

Heb je zin in iets luchtigers kijk dan vooral deze super vrolijke animatie over een mier en een lieveheersbeestje. Hier zijn de mieren redelijk anatomisch correct weergegeven en hebben ze allemaal een eigen karakter. Hoe ze dat gedaan hebben kun je een beetje zien in dit filmpje.
Het is ook zeker de moeite waard om de hele film te huren.

Lees hier de originele nieuwsbrief

Wil je de nieuwsbrief voortaan in je mailbox? Vul dan hier je gegeven in.