Piomieren 07

Een mier heeft een flink aantal verschillende lichaamsdelen. Naast de kop, het lijf, de knoop en het achterwerk heeft hij scharen, voelsprieten en poten. De Piomier wordt opgebouwd uit losse onderdelen, die met elkaar verbonden worden. Zo kan ik elke mier een eigen houding geven. De verbindingen moeten er natuurlijk niet raar uitzien, daarom verwerk ik ze in de vormgeving van de Piomier.

De kop van de mier is ingewikkeld. Ondanks dat er een hard harnas overheen zit kunnen de voelsprieten, de scharen en de mond bewegen. Een mier heeft veel ogen. Aan de zijkant van de kop zitten er twee. Hiermee kan hij zien. Aan de bovenkant zitten drie ogen die alleen licht en donker onderscheiden. Zo kan de mier schaduwen zien, bijvoorbeeld van roofdieren.

Het lijf, de Thorax, bestaat uit een aantal schubplaten die allemaal een eigen naam hebben. Met al deze moeilijke woorden val ik jullie niet lastig. Deze delen liggen naast elkaar. Aan het lijf zitten ook de zes poten vast.

De knoop is het kleine stukje dat tussen het lijf en de kont zit. Het lijkt een beetje op een kraal en zorgt voor de flexibiliteit van de mier.

Lees verder