03-06-2017

Tussen de mierenstudie door zit ik natuurlijk niet stil en gebeuren er allerlei leuke dingen die ik graag met je wil delen.

Zoutstook in Frankrijk.
Eind april mocht ik meedoen met een hout/zoutstook in Frankrijk. Voor mij was dat de eerste keer, dus dat maakte het super leuk. Eerst moest de oven heel precies worden ingeruimd. Alles moest op kleiballetjes komen te staan en op de juiste plek in de oven gezet opdat de vlammen goed door de oven konden razen. De volgende dag kon er met stoken worden begonnen. We waren met vier keramistes. We wisselden af in ploegen van twee. Stoken is hard werken. 12 uur lang moest er hout in de oven gestopt worden. Dat moet heel precies gebeuren, zodat de temperatuur mooi langzaam oploopt en er op het goede moment gereduceerd kan worden. Dan gaan zoveel mogelijk alle gaten dicht en slaan de vlammen tot boven de oven uit, omdat er in de oven geen zuurstof meer is voor de verbranding. En dan begint het grote wachten. Een volle dag lang moest de oven afkoelen voordat we hem konden openen. Die ene dag voelde als een eeuwigheid omdat je er zo fysiek mee bezig bent geweest en je geen idee hebt of het gelukt is of niet.
Toen de oven eenmaal open kon, was iedereen in zijn nopjes. Een voor een kwamen de werken eruit. Het ene nog beter gelukt dan het andere. Ook mijn zaden mix proefjes zagen er veelbelovend uit en smaken naar meer!!!!

Galerie Grundewald
Op 9 april opende Leon de voorjaarsexpositie. Er is van alles te zien. Glaskunst, keramische werken, zowel abstract als figuratief, geschilderde portretten en bijzonder mooi werk van blik. Ook mijn windlichten en de nieuwe frummel zijn erbij. Je kunt de expositie nog bezoeken tot 11 juni 2017. Elke zondag tussen 12.00 en 17.00. Entree is gratis.
Galerie Grunewald
www.galeriegrunewald.de
Kranenburgerstrasse 215
D-47574 Kessel Grunewald
Duitsland

Kunsttuin Veenhuizen
Kunsttuin Veenhuizen opende op 14 mei haar deuren voor de zomerexpositie ‘Fluisteringen’. Er zijn werken te zien van 25 kunstenaars uit verschillende disciplines. Van keramiek, glas en vele andere materialen. Tot 17 september. Woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00. Entree € 3,00 (inclusief koffie of thee)
Hospitaallaan 19, 9341 AG Veenhuizen

Windlichten bij Mission
Ik heb een grote bestelling ‘Plooi’ afgeleverd bij Mission in Veenendaal. Mission is een mode zaak met een visie. Ze verkopen alleen fair trade labels. Hun huisstijl is puur een eerlijk en binnen dit concept verkopen ze ook live style producten. Nu dus ook ‘Plooi’, het hangend windlicht. Je vindt Mission in het gezellige centrum van Veenendaal op Corridor 1.

Goede Rede
Tot eind juni zijn in de Goede Rede in Almere Haven verschillende werken van mij te zien ter aankleding van de Goede Rede Concerten. Er hangen de ‘kubus vogels’ , ‘gevangen vrijheid’, ‘de functie van leegte’, ‘ingelijst’ en het hele assortiment ‘Skyline Almere Producten. Voor de agenda van de concerten kijk op www.goederedeconcerten.nl

Goudse Keramiekdagen 2017
Op de markt in Gouda vonden op donderdag 25 en vrijdag 26 mei de Goudse Keramiekdagen plaats. De donderdag (Hemelvaartsdag) was gezellig druk. Het weer werkte volop mee. Een van de vaste activiteiten is het draaien van de hoogste vaas en de breedste schaal. Dit gebeurt onder streng toezicht van het publiek en Bas op een podium achter het stadhuis. In 6 minuten moet 5 kilo klei worden verwerkt!

Op donderdag waren de voorrondes. Alle keramisten die op de markt stonden mochten in duo’s hun kunnen laten zien. Ik hoorde daarbij en tot mijn genoegen had niet alleen ik, maar ook de klei, er zin in. Ik draaide een vaas van 69 cm hoog en een schaal van 53 cm breed. Beide een persoonlijk record! Aan het eind van de dag bleek dat ik de tweede plek bezette! Dat was natuurlijk supergaaf en helemaal leuk was dat ik het vrijdag moest opnemen tegen mijn lerares Heike.

Omdat wij nummer 1 en 2 waren moesten wij als laatsten draaien. De hele dag door hoorden we de maten door de speakers omroepen van diegenen die voor ons aan de beurt waren. Voor Heike is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld dat zij als laatste aan de beurt is, voor mij betekende het een extra stress factor.

Toen ik het podium betrad kon ik gelukkig alle stress van me af laten glijden en ik begon vol goede moed. Omdat ik Heike goed ken voelde het vertrouwd en bijna als een ‘onderonsje’. We hadden elk onze eigen doelen. Heike wilde een vaas van 1 meter hoog draaien en ik een vaas die, zittend op mijn kruk, tot ooghoogte zou komen. Beiden hebben we het net niet gehaald, maar met 98 en 71 cm kwamen we dicht in de buurt.

Daarna gingen we aan de slag met de schaal. Na het klaarmaken van de klei hadden we allebei problemen met wat lucht in de klei, maar we lieten ons niet van de wijs brengen. Totaal Zen in het zonnetje draaiden we op ons gemak onze schalen. De mijne was duidelijk kleiner dan die van Heike, maar toen de tijd om was bleek dat we allebei exact dezelfde scheur in de rand hadden zitten. Normaal gesproken wordt de schaal dan instabiel en stort in. Maar beide schalen bleven staan en dit zorgde voor twee verbaasde en lachende gezichten.

De eerste prijs ging uiteraard naar Heike met zowel de hoogste vaas als de breedste schaal. Mij score was goed voor de 4e plaats. Met een persoonlijk record hoor je mij daar niet over klagen!

De Goudse Keramiekdagen vinden elk jaar op Hemelvaartsdag en de erop volgende vrijdag plaats. Kom je volgend jaar ook kijken?

Lees hier de originele nieuwsbrief

Wil je de nieuwsbrief voortaan in je mailbox? Vul dan hier je gegeven in.