04-07-2017

Deel #7 het proces van “Piomieren”
Gieten en bouwen
Het begint erop te lijken!

Als de mallen droog genoeg zijn is het tijd om de onderdelen van de mier te gieten. De gipsen mallen worden helemaal volgegoten met gietklei. Na een half uur is het vocht uit de gietklei die in contact staat met de gipsen mal getrokken. Er ontstaat zo een ‘droog’ laagje in de mal. Dan giet ik de rest van de nog natte klei uit de mal en blijft er dus een laagje relatief droge klei zitten. Dat droogt verder en tijdens het drogen krimpt deze dunne kleilaag. Dan laat de klei vanzelf los van de mal en kan de mal geopend worden.
Het onderdeel dat uit de mal komt is nog erg kwetsbaar en de gietnaden zijn duidelijk zichtbaar. Deze naden poets ik weg en ik breng er een porelein laagje op aan zodat hij straks mooi wit wordt.
Als alle onderdelen (en een aantal reserve onderdelen) klaar zijn gaan ze twee keer de oven in. Eerst op 960 graden, zodat ze hard worden, maar nog wel vocht opnemen. Dan glazuur ik de onderdelen en gaan ze nogmaals de oven in. Nu op 1260 graden. Dan wordt het glazuur een mooie glaslaag en de klei keihard en waterdicht. Dit proces van twee keer stoken en afkoelen duurt ruim een week.

Als alles gestookt is komt het leukste deel, namelijk het in elkaar zetten van de mier. Met de lijm kon niets misgaan want dat had ik uitgebreid getest. Toch had ik een raar onderbuik gevoel. En ja hoor toen alle onderdelen samen kwamen ontdekte ik dat het EIKENBLAD te smal was!!! Ik was vergeten rekening te houden met de gigantische poten die het beest heeft!. Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan, maar helaas wordt het blad daar niet breder van. Ik kon geen groter blad maken, want dat past niet in de oven. Ik heb de oplossing gezocht in ‘een berg’ bladeren. Die kan ik opbouwen uit kleinere onderdelen.

Ik kon dus weer opnieuw beginnen met platen klei rollen, snijden, vormen, inkrassen, kleuren, drogen, stoken, glazuren en nog een keer stoken. Twee weken later was ik weer op het punt waar ik al eerder was alleen waren er nu nog meer onderdelen bijgekomen!

Stukje voor stukje zijn de onderdelen aan elkaar geplakt. Omdat de onderdelen in de goede positie gehouden moeten worden tijdens de droogtijd van 16 uur moest het in fasen gebeuren. Het was dus niet ‘even in elkaar zetten’!
Maar uiteindelijk was het zover. Hij zit in elkaar!!!!!!!
Tijd om te gaan proef drijven, maar dat beschrijf ik de volgende keer.

Ik hoop je te zien bij de opening van de Kunstgracht op 8 juli om 11.00 uur. Verzamelen bij ‘The Green Story’, Kerkgracht 41 Almere Haven.
Van daaruit vertrekken we met z’n allen op een toer langs alle 7 kunstwerken. Nieuw en oud.
Bij elk werk zal zowel de kunstenaar als de wethouder iets vertellen. De werken waar we langskomen zijn:

Lees hier de originele nieuwsbrief

Wil je de nieuwsbrief voortaan in je mailbox? Vul dan hier je gegeven in.