17-06-2017

Deel #6 het proces van “Piomieren”
Piomieren #6 het attribuut

In het kunstwerk is de mier de verteller van het verhaal van Almere, maar hij kan natuurlijk niet praten. Daarom wordt het verhaal verteld doormiddel van attributen. Om de zoveel tijd komt er een mier met een nieuw attribuut bij.

De eerste mier vertelt het verhaal van de Zuiderzee. De plek waar wij wonen is door de eeuwen heen afwisselend land of water geweest.

De warme periode tussen 800 en 1200 was belangrijk voor het ontstaan van de Zuiderzee. De zeespiegel steeg en het Marsdiep en de meren Aelmere ontstonden. Verschillende overstromingen volgden elkaar op. De laatste, de stormlamp van 1282 zorgde voor de doorbraak van de verbinding tussen Noord-Holland en Texel. Het eiland 'Griend' verdween onder water en de Zuiderzee was geboren.
De Zuiderzee werd druk bevaren. Er werd met Tjotters en Botters gevist op haring, ansjovis, paling, bot en garnalen. Deze boten werden gebouwd in de dorpen rond de Zuiderzee van het eikenhout dat in de omgeving groeide.

De eerste mier heeft dus een eikenblad als attribuut om op te zitten en in de gracht te drijven.
Maar ... ... hoe maak ik een eikenblad?

Op zoek dus naar informatie over eiken en het eikenblad. Via Google, bibliotheken, vrienden en het bos kwam ik aan de nodige informatie.

Naast de feiten vond ik ook verschillende mythes en verhalen. De volgende vind ik de mooiste.

De goede kleur vinden was ook niet eenvoudig. In de oven verandert de kleur namelijk nog. Na verschillende proefjes vond ik de goede kleur.

Ik heb een van de gevonden eikenbladen overgetrokken en digitaal getekend, zodat ik hem uit kon vergroten. Want groot moest hij zeker worden, wel 70 centimeter, waardoor hij niet in mijn oven past! Ik moest het blad dus elders laten bakken.

Een hele grote lap klei moest omgetoverd worden in een eikenblad.

Het blad vormen en op laten stijven.

De nerven in het blad krassen.

En aan de onderkant een bevestigingssysteem maken om de drijfinstallatie vast te kunnen maken. En de onderkant zijn groene kleurtje geven.
Ook de bovenkant krijgt zijn groene kleur. De nerven wat donkerder zodat ze meer opvallen.

Nog een beetje nat heb ik het blad naar de oven gebracht. Dan laat klei zich namelijk het beste vervoeren. Na een week drogen en twee keer stoken kon het blad worden opgehaald.
Wordt vervolgd.

Opening!!!
8 juli 11.15 uur opening van de kunstgracht! Zet in uw agenda!

Lees hier de originele nieuwsbrief

Wil je de nieuwsbrief voortaan in je mailbox? Vul dan hier je gegeven in.