22-04-2017

Deel 3 het proces van “Piomieren”
Over testen en tekenen...

Test mier #1
Al snel was duidelijk dat de Piomier zou worden opgebouwd uit verschillende keramische onderdelen. Omdat de mier tegen allerlei weersomstandigheden moet kunnen heb ik een ‘test mier’ gemaakt. Keramiek is prima bestand tegen weer en wind, maar de verbindingen tussen de verschillende onderdelen moeten daar ook tegen kunnen. De ‘test mier’ verhuisde ik daarom elke ochtend van de vriezer naar de zon en ’s avonds weer terug. Op deze manier simuleerde ik het verouderingsproces. Gelukkig doorstond de ‘test mier’ deze proef.

Test mier #2.
De eerste Piomier van het kunstwerk staat op een blad dat een drijfconstructie van piepschuim krijgt, zodat het mee kan deinen op de golfjes in de gracht. Test mier 2 moest daarom het ‘buiten test bad’ in, een oude vuilnisbak gevuld met water. Omdat het blad plus mier natuurlijk niet tegen de kant mag botsen en ook niet afdrijven, krijgt het gewichten aan de onderkant. Voor de test gebruikte ik touw, maar in de gracht worden dat kettingen.
De afgelopen winter heeft test mier #2 een paar keer vastgevroren gezeten, maar de proef uitstekend doorstaan.

Alle verzamelde afbeeldingen van de kale bosmier waren de basis voor mijn tekening van de Piomier. Digitaal gaat dat gemakkelijk, want corrigeren is simpel en je kan alle verzamelde beelden gebruiken. Ook de grootte is in een handomdraai aan te passen.

Van die digitale mier kon ik een print maken die een goed beeld gaf van hoe groot hij moest gaan worden. Met wat ijzerdraad en een stuk piepschuim werd hij 3-dimensionaal.

Van de tekening kon ik ook een print op ‘ware’ grootte maken. Hierbij moest ik rekening houden met het krimpproces tijdens het drogen en bakken. Ik moet starten met een mier op 120% grootte.

Aan de hand van de tekening ben ik de basisvormen gaan draaien van steengoedklei. Lekker dik omdat er nog veel aan gevormd moet worden. Helemaal links naast de onderdelen ligt een zelfgemaakte krompasser. Die kan ik op de gewenste maat vastzetten en tijdens het draaien gebruiken om te bepalen of de maat goed is.
Tegenover mij, onder de tekening, zie je een spiegel staan. Niet om mezelf te bekijken, maar via de spiegel kan ik de zijkant van het draaiproduct zien en die ook in de gaten houden.
Word vervolgd!!!

Lees hier de originele nieuwsbrief

Wil je de nieuwsbrief voortaan in je mailbox? Vul dan hier je gegeven in.