Piomieren 03

Op mijn zoektocht naar afbeeldingen van de kale rode bosmier kwam ik bij de Artis Bibliotheek in Amsterdam terecht. Deze bibliotheek is een beleving op zich. Zoveel mooie oude boeken in een prachtig interieur. Alsof de tijd er heeft stilgestaan. Helaas waren er niet veel boeken over mieren te vinden, laat staan over de kale rode bosmier.

Toch heb er interessante afbeeldingen van de anatomie van mieren in het algemeen kunnen vinden. Die kleine beestjes blijken verdomd ingewikkeld in elkaar te zitten!

In de Artis bibliotheek vond ik ook een heel mooi groot boek met prenten van Anna Maria Sibylla Merian (1647-1717). Hoewel het boek niet direct iets over mieren opleverde bleef het mij trekken. Ik heb daarom het boek “Maria Sibylla, een ongebruikelijke passie” gelezen. Deze biografie vertelt over haar doorzettingsvermogen bij het maken van haar prenten. Ze was de eerste vrouw die zich in zo’n onderzoek stortte en ze reisde daarvoor de hele wereld over. Dit gaf mij kracht om verder te gaan met mijn zoektocht.

Lees verder