Piomieren 05

Test mier 1.
Al snel was duidelijk dat de Piomier zou worden opgebouwd uit verschillende keramische onderdelen. Omdat de mier tegen allerlei weersomstandigheden moet kunnen heb ik een ‘test mier’ gemaakt. Keramiek is prima bestand tegen weer en wind, maar de verbindingen tussen de verschillende onderdelen moeten daar ook tegen kunnen. De ‘test mier’ verhuisde ik daarom elke ochtend van de vriezer naar de zon en ’s avonds weer terug. Op deze manier simuleerde ik het verouderingsproces. Gelukkig doorstond de ‘test mier’ deze proef.

Test mier 2.
De eerste Piomier van het kunstwerk staat op een blad dat een drijfconstructie van piepschuim krijgt, zodat het mee kan deinen op de golfjes in de gracht. Test mier 2 moest daarom het ‘buiten test bad’ in, een oude vuilnisbak gevuld met water. Omdat het blad plus mier natuurlijk niet tegen de kant mag botsen en ook niet afdrijven, krijgt het gewichten aan de onderkant. Voor de test gebruikte ik touw, maar in de gracht worden dat kettingen.
De afgelopen winter heeft test mier 2 een paar keer vastgevroren gezeten, maar de proef uitstekend doorstaan.

Alle verzamelde afbeeldingen van de kale bosmier waren de basis voor mijn tekening van de Piomier. Digitaal gaat dat gemakkelijk, want corrigeren is simpel en je kan alle verzamelde beelden gebruiken. Ook de grootte is in een handomdraai aan te passen.

Lees verder