Piomieren 02

Mijn lievelingsboek “Het vertrek van de Mier” van Toon Telligen begint met een briefje op de muur van het huis waar de mier zojuist vertrokken is. De manier waarop de schrijver meteen duidelijk maakt dat de mier een dier is met menselijke trekken inspireert mij bij het maken van mijn kunstwerk.

Er zijn heel veel mierensoorten. Alleen in Nederland al 91! Na veel wikken en wegen heb ik gekozen voor de kale rode bosmier. De formica rufa. Dit is een vrij grote mier die imposante nesten bouwt en een mooi gevormd lijf heeft. En…… hij is inmiddels gesignaleerd in de buurt van Almere!

Foto van vechtende mieren is gemaakt door Theodoor Heijerman
Hoe ziet z'n dier er eigenlijk uit?

Op internet vind je mooie en leerzame filmpjes over mieren van over de hele wereld. Bijvoorbeeld over hun manier van jagen.
En hun manier van leven en hoe dat onderzocht wordt.
Er zijn nog veel meer leerzame filmpjes te vinden maar daar zal ik jullie niet mee lastig vallen ga gerust zelf op zoek als ik je nieuwsgierig gemaakt heb.

Heb je zin in iets luchtigers kijk dan vooral super vrolijke animatie Minuscule over een mier en een lieveheersbeestje. Hier zijn de mieren redelijk anatomisch correct weergegeven en hebben ze allemaal een eigen karakter. Hoe ze dat gedaan hebben kun je een beetje zien in dit filmpje
Het is ook zeker de moeite waard om de hele film te huren!

Lees verder